Aktualne teme

04. 6. 2024

Vzorec politike upravljanja varnostnih incidentov in kršitev varnosti podatkov

Pod "Vzorci in dokumentacija" in podkategorijo "Kibernetska varnost" lahko najdete
20. 5. 2024

Javna obravnava osnutka predloga Zakona o informacijski varnosti – drugi krog

Urad Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost je v drugi krog javne obravnave posredoval nov osnutek predloga Zakona o informacijski varnosti (EVA 2023-1544-0005).
20. 5. 2024

Novosti, ki jih uvaja Akt o umetni inteligenci

Evropski parlament je po dolgih letih priprav sprejel akt o umetni inteligenci, enega največjih podvigov tega mandata, s katerim želi vplivati na globalno prakso.
12. 4. 2024

Evropski parlament sprejel stališče o dodatnih pravilih pri izvrševanju GDPR

Evropski parlament je 10. aprilasprejel pogajalsko izhodišče glede dodatnih postopkovnih pravil pri izvrševanju splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR), so sporočili v Bruslju. Poslanci so se zavzeli za pravice pritožnikov, jasnost postopkov in poenotenje postopkovnih rokov.
27. 3. 2024

Uredbo o evropski digitalni identiteti sprejel tudi Svet EU

Potem, ko je Evropski parlament dne 29. februarja 2024 potrdil predlog Uredbe (EU) Evropskega Parlamenta in Sveta o spremembi Uredbe (EU) št. 910/2014 v zvezi z vzpostavitvijo okvira za evropsko digitalno identiteto, je uredbo v torek, 26. marca 2024 sprejel tudi Svet EU. Dokončno sprejetje uredbe se pričakuje v ...
26. 3. 2024

Objavljene Smernice za podporo raziskovalni skupnosti pri uporabi generativne umetne inteligence

Evropska komisija je skupaj z državami članicami in zainteresiranimi deležniki, ki delujejo v okviru ERA Foruma (angleško European Research Area Platform), oblikovala in objavila sklop smernic za podporo evropski raziskovalni skupnosti pri njihovi odgovorni uporabi generativne umetne inteligence (UI).

Samo za brezplačno registrirane uporabnike

18. 3. 2024

Evropski parlament potrdil predlog uredbe o evropski digitalni identiteti

28. februarja 2024 je Evropski parlament na svojem plenarnem zasedanju potrdil predlog Uredbe (EU) Evropskega Parlamenta in Sveta o spremembi Uredbe (EU) številka 910/2014 v zvezi z vzpostavitvijo okvira za evropsko digitalno identiteto. Dokončno sprejetje te zakonodaje se pričakuje v prihodnjih mesecih z objavo v Uradnem listu Evropske komisije.

Samo za brezplačno registrirane uporabnike

18. 3. 2024

Sloveniji 800.000 evrov kazni zaradi zamude pri prenosu direktive o elektronskih komunikacijah

Sodišče EU je pritrdilo tožbi Evropske komisije in njihovemu predlogu, da se Sloveniji izreče kazen v višini 800.000 evrov zaradi zamude pri prenosu direktive EU o elektronskih komunikacijah. Slovenija bi morala direktivo v slovenski pravni red prenesti do decembra 2020, a je bil zakon o elektronskih komunikacijah sprejet šele ...

Samo za brezplačno registrirane uporabnike

14. 3. 2024

Evropski poslanci podprli akta o umetni inteligenci

Evropski parlament v Strasbourgu je včeraj podprl akt o umetni inteligenci, s katerim prvič zakonsko ureja to področje. Cilj nove zakonodaje je zagotoviti, da bo umetna inteligenca zanesljiva, varna in v skladu s temeljnimi pravicami, obenem pa podpirati inovacije in zagotoviti, da bo Evropa postala vodilna na tem področju. naj ...

Samo za brezplačno registrirane uporabnike

13. 3. 2024

Javna obravnava predloga Zakona o izvajanju uredbe (EU) o evropskem upravljanju podatkov

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je pripravilo osnutek predloga Zakona o izvajanju uredbe (EU) o evropskem upravljanju podatkov, ki je bil predložen v javno obravnavo na portalu eUprava.

Samo za brezplačno registrirane uporabnike

1 2 3 4 5 6 7 8