Vlada z novelo za sistemsko ureditev področja informacijske varnosti

21. 5. 2021

Vlada je na seji 19.5. določila besedilo predloga novele zakona o informacijski varnosti. Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, je cilj predloga sistemsko urediti in nadgraditi to področje tako na strateški kot tudi na operativni ravni nacionalnega sistema zagotavljanja informacijske varnosti.

Po predlogu se spreminja umestitev pristojnega nacionalnega organa za informacijsko varnost, kot ga trenutno določa zakon o informacijski varnosti. Uprava za informacijsko varnost, ki je organ v sestavi ministrstva za javno upravo, se bo tako preoblikovala v samostojno strokovno službo vlade. V novo vladno službo bodo umestili tudi skupino za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij organov državne uprave.

Nacionalne in mednarodne izkušnje po navedbah vlade kažejo, da so pristojni nacionalni organi za področje informacijske oz. kibernetske varnosti postali ključni deležniki v sistemu zagotavljanja nacionalne varnosti sodobnih držav. Nova umestitev organa bo dvignila raven koordinacije kibernetske varnosti ter dosegla primerljivo ureditev z vodilnimi državami, zagotavljajo v vladi.

Vsakodnevno se soočamo s kibernetskimi grožnjami in ranljivostmi informacijsko-komunikacijskih sistemov, ki bi v primeru uresničitve lahko imeli težko popravljive posledice za državo in gospodarstvo. Obenem je kibernetsko varno predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta 2021 tudi ključno za ugled države.

"Tudi v ta namen moramo dvigniti raven odpornosti in koordinacije na nacionalni ravni, zato je nujna čimprejšnja ustrezna umestitev pristojnega nacionalnega organa, ki mora takoj prevzeti proaktivno vlogo na področju informacijsko kibernetske varnosti," so še zapisali v vladi in predlagali obravnavo predloga novele po nujnem postopku.

Vir: STA

Nazaj