Srečanje upravnega odbora Evropskega kompetenčnega centra za kibernetsko varnost

28. 6. 2022

V Bukarešti se je 23. in 24. 6. 2022 odvilo srečanje upravnega odbora Evropskega kompetenčnega centra za kibernetsko varnost (angleško European cyber security competence centre – v nadaljevanju ECCC) - prvič v živo. Na agendi so bile številne tematike, od kadrovskih tem, do priprave postopkov in pravilnikov za delovanje in vzpostavitev samostojnega in neodvisnega ECCC, kakor tudi diskusija o številnih aktualnih vsebinah s področja kibernetske varnosti in vzpostavljanja ECCC na primer poziv za vzpostavitev Nacionalnih koordinacijskih centrov (angleško National coordination centres – v nadaljevanju NCC), poročanje delovnih skupin ECCC.

Vse udeležene je na začetku pozdravil tudi predsednik romunske vlade, Nicolae Ciucă (v angleščini). Srečanja sta se udeležila tudi predstavnika Slovenije iz Urada Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV), ki sta člana upravnega odbora.

Ključna naloga ECCC in mreže NCC bo krepitev kapacitet na področju kibernetske varnosti, raziskovalna odličnost in konkurenčnost industrije. S tem namenom bosta za izvedbo nalog ključna programa Digitalna Evropa in Obzorje, kakor tudi komplementarna nacionalna sredstva.

Z namenom krepitve skupnosti na področju kibernetske varnosti je bil 21. 6. 2021 objavljen poziv za javno naročilo (v angleščini) za vzpostavitev potrebnih podlag, za uspešno delovanje Skupnosti kibernetske varnosti. Poziv je odprt do 16 9. 2022, pogoji, pravila in morebitne omejitve sodelovanja pa so objavljeni na evropskem portalu za javno naročanje.

ECCC je dne 7. 6. 2022 objavil tudi poziv za izvršnega direktorja, kjer so prijave odprte do 6. 9. 2022. Celotna vsebina poziva, vključno s pogoji, opisom nalog in ostale informacije so na voljo na strani Evropske komisije (v angleščini). Sledile bodo objave drugih delovnih mest vezanih na delovanje ECCC, ki bodo prav tako objavljene na tej povezavi, sedež delovnega mesta pa bo v Bukarešti.

Aktualne informacije glede aktivnosti Evropskega kompetenčnega centra za kibernetsko varnost so redno objavljene na uradni spletni strani (v angleščini).

Vir: Urad vlade RS za informacijsko varnost

Nazaj