EU uskladila kazenskopravne instrumente s pravili o varstvu osebnih podatkov

12. 11. 2021

V Evropskem parlamentu je včeraj potekal politični trialog o uskladitvi obstoječe direktive o evropskem preiskovalnem nalogu v kazenskih zadevah in okvirnega sklepa Sveta EU o skupnih preiskovalnih skupinah s pravili EU o varstvu osebnih podatkov. Pogovori so bili uspešni in politični dogovor dosežen, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Natančneje je v pogajanjih šlo za usklajevanje z direktivo o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov, ki jih pristojni organi obdelujejo za namene preprečevanja, preiskovanja, odkrivanja ali pregona kaznivih dejanj ali izvrševanja kazenskih sankcij, in o prostem pretoku takih podatkov ter o razveljavitvi okvirnega sklepa Sveta EU o skupnih preiskovalnih skupinah.

Oba instrumenta sta bila namreč sprejeta pred sprejetjem novih pravil EU o varstvu podatkov in ju je bilo zato treba prilagoditi.

V imenu Sveta EU je na trialogu sodelovala direktorica urada za mednarodno sodelovanje in mednarodno pravno pomoč na ministrstvu za pravosodje Katja Rejec Longar.

Vir: STA

Nazaj